MATinspired ontwikkelt sneltest voor chroom6 en lood in verflagen

MATinspired heeft twee uiterst betrouwbare tests ontwikkeld waarmee schilders zelf eenvoudig en snel – binnen een minuut en op locatie – een oude verflaag kunnen testen op de aanwezigheid van het giftige chroom6 of lood. Zo kan een vakman direct zien of zijn te behandelen (bijvoorbeeld te schuren of slijpen) verflaag chroom6 of lood bevat. De tests kunnen ook worden gebruikt om andere materialen, zoals metaal (denk bijvoorbeeld aan elektronica) en coatings te testen.

Chroom6 en lood kunnen zeer schadelijk voor de gezondheid zijn, bijvoorbeeld wanneer chroom6 of loodhoudende verfdeeltjes worden ingeademd bij het schuren van oude verflagen. Niet alleen chroom6 is zeer giftig en kankerverwekkend, ook lood is uitermate giftig, hoewel dat vaak wordt onderschat. Als er chroom-6 of lood in materialen aanwezig is, dan is het dus heel belangrijk de juiste veiligheidsmaatregelen te treffen.

De test voor chroom6 detecteert chroom6 onafhankelijk van de manier waarop het gebonden is en reageert niet op andere, onschadelijke, vormen van chroom. De loodtest detecteert lood in alle vormen, onafhankelijk van de manier waarop het gebonden is en reageert niet op andere stoffen.

De tests werken heel eenvoudig: de gebruiker wrijft simpelweg een met testvloeistof bevochtigde teststaaf over een stukje van de verflaag. Er kunnen eventueel van tevoren met een stanleymes voorzichtig een paar kleine sneetjes in de verflaag worden gemaakt zodat de grondlaag ook wordt getest. Bij de chroom6test geldt: als de teststaaf paars wordt, dan zit er chroom6 in het geteste materiaal. Bij de loodtest geldt: als de teststaaf rood wordt, dan is het geteste materiaal loodhoudend. 

Chroom6verf werd voorheen veel gebruikt in onder andere grondlagen verf op metalen objecten, zoals vliegtuigen, treinstellen, bruggen, etc. Het grote voordeel van deze stof is dat hij voor stevige verbinding met het metaal zorgt en het tegen corrosie beschermt. Loodverf werd gebruikt voor rot en roestbescherming. 

Het is lastig, zo niet onmogelijk om met het blote oog een chroom6- of loodhoudende verflaag te herkennen. Vaak zijn de metalen die met deze verven behandeld zijn na jaren nog steeds niet verroest. Soms zijn de chroom6-lagen groengelig van kleur en de loodhoudende lagen oranje of wittig, maar ze kunnen ook een willekeurige andere kleur hebben. Vaak zit er ook een laklaag over een giftige primerlaag, waardoor de giftige laag niet zichtbaar is. Daarom is het altijd aan te raden om een chroom6-test en een loodtest op een verflaag uit te voeren alvorens deze te schuren of te bewerken.

De chroom6- en loodtestkits worden geleverd door MATinspired. Meer informatie is te vinden op:
https://www.matinspired.nl/product/chroom6-detectietestkit/

TK08 – MATinspired™ Lood testkit voor verflagen, metaal en overige materialen