2. Smart Cool Water Project

Op initiatief van Gate2/Midpoint Brabant is er een samenwerking ontstaan tussen Cool Industries, Pathema en Ericsson. Samen willen ze gaan bewijzen dat de duurzame waterbehandeling installaties van Pathema in combinatie met gesloten koeltorens en verdampingscondensors van Cool Industries de nieuwe standaard gaan worden voor de industrie. Ericsson gaat de data die de koeltoren en waterbehandeling genereert in de Cloud verzamelen, visualiseren en analyseren. Door te meten, analyseren en acteren ontstaat een Condition Based Maintenance systeem. Met deze innovatieve techniek ontstaan nieuwe business modellen die de bedrijfszekerheid, energie efficiëntie en duurzaamheid van deze installaties in de industrie gaan verbeteren.

Doelstellingen zijn: waterbesparing, géén waterbehandelingschemicaliën verbruik, hogere beschikbaarheid van dekinstallatie, lagere operationele en onderhoudskosten.

Ontwikkelen van een industrieel datacommunicatie netwerk en datacollectieplatform op basis van narrowband IT-toepassing. Omdat er continue warmtelast nodig is, wordt de installatie bij Jardin te Rijen geplaatst, de overbuurman van Gate2.

update april 2019:

Het online dashboard van de Smart koeltoren is in het afgelopen jaar significant verbeterd. Zo is het meer visueel geworden en zijn er berekeningen toegevoegd die capaciteit en natte bol temperatuur direct zichtbaar maken. In de eerste opzet werd gebruik gemaakt van een niet-commerciële gateway die de PLC-informatie omzet naar data voor de IOT database. Nu wordt gebruik gemaakt van een commerciële gateway die op de markt te koop is. Deze leverancier is ook in het project gestart om hun innovatieve technologie ook in de praktijk te testen en use-cases te creëren.

De Business-case is samen met de leverancier van de koeltoren opgezet die voor de uitrol van de Smart koeltoren met het online dashboard zorg gaat dragen.

De techniek die is gebruikt en flexibiliteit van het systeem maakt het mogelijk dat alle PLC data die machines produceren eenvoudig kan worden getransformeerd naar een IOT database en vanuit daar een gepersonaliseerd dashboard kan worden ontwikkeld. Voor andere leveranciers van machines of installaties is dit een snelle en veilige step-up om  online te komen met behulp van een IOT platform. Hiervoor kunnen ze vrijblijvend contact opnemen met Cool Industries BV.