Lancering van eerste HAPS Aardobservatie Ontwikkel-en test centrum in de wereld

#NIEUWS

Officiële overeenkomst tussen Aratos Systems, KEC, and Gate2

In 2020 heeft een team met specialisten uit Aratos Systems and KEC een studie uitgevoerd, met financiële steun van de regionale ontwikkelingsmaatschappij Midpoint Brabant en Provincie Noord Brabant, om te bepalen of de ontwikkeling van “High-Altitude Platform Stations” (HAPS) technologieën die Aardobservatie data services mogelijk maken haalbaar is.

De haalbaarheidsstudie stelde vast dat data verzameld vanuit stratosfeer nieuwe kansen en mogelijkheden biedt voor diverse eindgebruikers in sectoren zoals maritiem, landbouw, defensie en veiligheid. Om al die mogelijke toepassingen te kunnen realiseren, is een ecosysteem nodig, met genoeg flexibiliteit om te kunnen reageren op de eisen van de verschillende eindgebruikers. Tijdens de studie zijn we in contact gekomen met een aantal waardevolle partners binnen het hightech ecosysteem van de Provincie Brabant. Denk hierbij aan Avans Hogeschool en Ericsson maar ook nationale partners zoals Koninklijke Nederlandse Luchtvaart en Ruimtevaart Centrum (NLR) en internationale contacten en partners van de
bedrijven binnen de Aratos Groep.

Om de ontwikkeling en testen van alle benodigde technologieën mogelijk te maken, zal Aratos Systems een projectruimte in de open innovatie hub Gate2 in Rijen gaan gebruiken. Daarnaast zullen Aratos Systems, KEC, en Gate2 starten met de ontwikkeling en realisatie van de HAPS Aardobservatie Development en Test Centrum op locatie.

Eerste HAPS Aardobservatie Ontwikkel en Test Centrum in de wereld

De drie grondleggers willen met het realiseren de eerste HAPS Aardobservatie Development en Test Centrum in de wereld een cruciale rol spelen in de ontwikkeling, integratie en testen van een brede spectrum van technologieën nodig om het verzamelen van Aardobservatie data vanuit stratosfeer hoogte mogelijk te maken. Dit zijn zowel vliegende platformen die kunnen opereren in de stratosfeer, maar ook de sensor “payload”, communicatie technologieën, grondstation en data services infrastructuur.

Aratos Systems zal zich focussen op de eindgebruikers wensen op het gebied van aardobservatie data services en de bijbehorende infrastructuur. KEC zal de technologie ontwikkeling op missie niveau managen, inclusief alle lucht en grondsystemen die nodig zijn om de eindgebruikers wensen te kunnen vervullen. Daarnaast zal KEC zorgdragen voor de realisatie van het ecosysteem in nauwe samenwerking met regionale en nationale overheidsinstanties.

De volgende twee belangrijke stappen
In de door KEC opgestelde roadmap wordt de door HAPS mogelijke gemaakte aard observatie data service gezien als een uitbreiding op data service portfolio van Aratos Systems. Aratos Systems gebruikt op dit moment satelliet, drone, en land sensor aardobservatie data en ziet een toenemende interesse van haar klanten in door HAPS verzamelde data op stratosfeer hoogte.

Vanuit het Centrum in Rijen worden de eerste 2 belangrijke stappen gezet:

 1. een digitale HAPS missie simulatie en demonstratie omgeving ontwikkelt
  samen met de Koninklijke Nederlandse Luchtvaart Ruimtevaart Centrum
  (NLR),
 2. een demonstratie vlucht in Griekenland van het vliegende platform die op
  stratosfeer hoogte aardobservatie data verzameld.

Peter Tjia, CEO Aratos Systems BV: “Het idee om een High-Altitude Platform Station
(HAPS) voornamelijk te gebruiken voor specifieke aardobservatiemogelijkheden is
ontstaan bij onze oprichter, Nikos Bogonikolos in Griekenland. Nederland en Gate2
bleken het meest geschikt voor de verdere uitwerking van dit idee. Uit ervaring weet
ik dat je voor dit soort innovaties een ecosysteem en samenwerking tussen
verschillende publieke en private sectoren nodig hebt. En wij denken dat KEC, Gate2
en de regio Noord-Brabant dat kunnen leveren”

Paul van Kempen, Managing Director, KEC BV: “De opzet van het HAPS ontwikkel- en
testcentrum bij Gate2 in het midden van het Brabantse hightech ecosysteem zal ons
helpen het HAPS-consortium te versterken, waardoor we stratosfeermissies kunnen
inzetten die commercieel levensvatbare datadiensten faciliteren.”

Pierre van Kleef, Director Gate2 BV: “Binnen het Gate2 industriële netwerk hebben
bekwame industriële partners en kennisinstituten grote steun en interesse getoond
om deel te nemen aan de verdere ontwikkeling van het HAPS-centrum”

Aratos Systems

Aratos Systems maakt deel uit van de Aratos Groep, een wereldwijde groep van onafhankelijke bedrijven die in 2003 in Griekenland is gestart. Ons eerste bedrijf was een van de eersten in Europa die downstreamdiensten met toegevoegde waarde introduceerde voor gewone mensen, door op maat gemaakte producten te leveren, ontworpen op basis van gebruikersbehoeften en specificaties. Aratos Systems is in 2016 in Nederland opgericht en is gespecialiseerd in slimme IT- en dataoplossingen en -diensten – zoals downstream processing en blockchain – op het gebied van ruimtevaart, binnenlandse veiligheid en defensie.

KEC

KEC is een toonaangevend ingenieurs- en adviesbureau met een track record in lucht- en ruimtevaart en hightech sinds 1995. KEC heeft een breed scala aan lucht- en ruimtevaartprogramma’s geleid, waaronder een door ESA bekroond ruimtestationprogramma. Ook ondersteunde KEC jarenlang internationale, nationale en regionale open innovatie-initiatieven die resulteerden in succesvolle hightech ecosystemen in verschillende domeinen zoals lucht- en ruimtevaart, procesindustrie, windenergie, gezondheidszorg, en vele anderen.

Op de hoogte blijven?

Nieuws en ontwikkelingen vanuit Gate2 direct in je mailbox? Meldt je hieronder direct aan voor onze nieuwsbrief.


  Lees ook:

  Meer inspiratie?