CPF in actie – kwetsbare producten volgen met smart sensoren op carrier plates

#NIEUWS

Bij Gate2, proeftuin voor Smart Industry, werken studenten en bedrijven met de Cyber Physical Factory samen aan innovaties. Wat doen ze nu precies, en wat levert het op? Met een vierdelige videoreeks brengen we dit in beeld. In deel 2: carrier plates uitrusten met sensoren, zodat je kwetsbare producten zoals medicijnen gedurende het volledige productieproces kunt volgen.

Het produceren van bepaalde producten komt zeer nauw. Denk aan medicijnen. De omstandigheden in de productieomgeving moeten hier perfect op afgestemd zijn. De producten mogen niet te warm worden, er mag niet teveel licht op komen en de luchtvochtigheid moet onder bepaalde waarden blijven. Hoe houd je dat nu slim in de gaten? Ericcson Nederland en studenten van Fontys ICT onderzochten dit bij proefopstelling Cyber Physical Factory. De studenten rustten de carrier plates uit met slimme sensoren, die continu monitoren hoe het met het product gesteld is. “Met deze module en de simkaart worden de waarden naar een database geüpload, waardoor gemonitord kan worden of waarden nog wel voldoen aan wat bij dat product past”, vertelt ICT student Rolf Moerland. “Het was zeker leerzaam om zo nauw met een bedrijf als Ericsson samen te werken. We hebben ons best gedaan een goede basis neer te leggen. Als er meer onderzoek nodig is, kan een ander groepje daar zo op doorbouwen om ons proces nog beter te maken.”

Meer weten over deze mooie samenwerking tussen Fontys ICT en Ericsson? Bekijk het volledige filmpje hier:

 

Over de Cyber Physical Factory:

Eind 2020 werd de basis gelegd voor Cyber Physical Factory op Gate2 in Rijen, de Smart Industry hub van Midpoint Brabant. Een proeftuinomgeving waar het mkb en kennisinstellingen samenwerken aan industriële innovatieprojecten. Sinds 2021 staat er een voor Nederland unieke modulaire smart assemblage/productielijn van bedrijf Festo Didactic. Deze is uitgerust met de laatste techniek op het gebied van robotica, sensoren, plc’s, Augmented Reality, Virtual Reality, digital twin en 5G. Hoe benutten bedrijven als en onderwijsinstellingen zo’n unieke opstelling en wat levert het op? Daar gaat deze videoreeks over.

Op de hoogte blijven?

Nieuws en ontwikkelingen vanuit Gate2 direct in je mailbox? Meldt je hieronder direct aan voor onze nieuwsbrief.


    Lees ook:

    Meer inspiratie?