Innovatiescan licht je bedrijf door: waar kun je een grote verbeterslag maken?

#NIEUWS

Hoe staat jouw bedrijf ervoor qua innovatie? Dat is precies wat de nieuwe innovatiescan van Avans Hogeschool, Cyber Physical Factory en Gate2 meet. Is eenmaal duidelijk waar de grootste uitdaging ligt, dan gaan zij hier samen met het bedrijf mee aan de slag. In een rondetafelgesprek vertellen de initiatiefnemers over hoe deze scan in de praktijk werkt.

Ricardo Abdoel is voorzitter van de stichting Cyber Physical Factory, onderdeel van de Smart Industry hub Gate2 in Rijen. Hij legt uit wat de innovatiescan inhoudt: “Met deze scan lichten we de huidige situatie van bedrijven door om te komen tot nieuwe innovatievraagstukken. We co-creëren met de bedrijven en bespreken de resultaten met elkaar.”

Acht dimensies

Wat meet je dan precies? Ricardo: “Je krijgt inzicht in welke fase je organisatie zit en waar je aan moet werken om verder te digitaliseren. De scan is een digitale enquête met acht dimensies: strategie en visie, mens en cultuur, technologie, innovatiekracht, data, businessmodel, operating model en klanten. Afgevaardigden van bedrijven vullen deze in bij de open innnovatiecampus Gate2. Zo hebben we al van meet af aan contact met elkaar en kunnen we ze direct persoonlijke aandacht geven.”

Studenten, docenten en bedrijven samen aan de slag

Pierre van Kleef, directeur van Gate2 en initiator van het rondetafelgesprek: “We zijn voortdurend op zoek naar interessante innovatieprojecten waarbij we bedrijven ondersteunen en de denkkracht van studenten inzetten. Bij de innovatiescan komen alle aspecten van de bedrijfsvoering aan de orde. Studenten van verschillende disciplines en achtergronden gaan samen met de docenten met het industriële mkb aan de slag om te kijken hoe we de zaken verder kunnen brengen.”

Beknopt en praktisch

Namens de Avans Academie voor Business en Entrepreneurship nemen de commerciële economie docenten Gerben van Herwijnen en Reynier Janse en de studenten Joël Wubs, Mark Klaasse, Lars van Dorst en Sem Hobo deel aan het gesprek. Namens de studenten geeft Lars aan hoe ze de scan hebben ontwikkeld: “We wilden inzicht krijgen in alle essentiële bedrijfsonderwerpen, en het toch bondig en vooral toepasbaar houden. De EU heeft ook een soort innovatiescan. Maar die is zo uitgebreid, daar kom je gewoon niet snel doorheen. Niet praktisch dus voor een mkb-bedrijf. De vragenlijst hebben we op maat ontworpen na een grondige studie van reeds bestaande scans en de vertaling naar de behoefte en ontwikkelingen in de regio.” Mark voegt toe: “Het is geen lineair proces van A tot Z. We creëren data en gaan daarmee aan de slag. Vooraf weet je niet waar je uitkomt. Dat maakt het erg leuk en leerzaam.”

Traceren van kernpunten

Wat gebeurt er nadat de innovatiescan is ingevuld? Ricardo vertelt bevlogen: “De volgende stap is een workshop. Die doen we het liefst bij het bedrijf zelf met een brede delegatie van het bedrijf, want dat verhoogt de betrokkenheid. Medewerkers ervaren zo dat we het serieus aanpakken en het juist voor hen van meerwaarde kan zijn. We analyseren samen de resultaten van de scan en filteren een top drie op basis van de grootste kans van slagen. Als het bedrijf er behoefte aan heeft, ondersteunen de studenten bij de verdere uitwerking van een toekomstbestendige waardepropositie.”

“De eerste twee scans zijn uitgevoerd bij een multinational (DHL) en een kleinere onderneming (testkitsbedrijf MatInspired, dat ook op Gate2 is gevestigd). De scan is geschikt voor zowel kleine als grote bedrijven. Doordat na de scan een workshop wordt uitgevoerd kan dieper ingegaan worden op de specifieke behoefte van het bedrijf.”

Multidisciplinaire aanpak

Hoe hebben de studenten dit opgepakt? Sem en Joël: “Vanuit Avans hebben tien tweedejaarsstudenten en twee docenten meegewerkt aan de ontwikkeling van de innovatiescan. Wekelijks zijn we vijf uur op locatie en besteden we een halve dag aan voorbereidingen en
uitwerkingen. Iedereen zit er vanuit zijn eigen kracht in. De scan is multidisciplinair opgezet vanuit de blik van business, technologie en commercie.”

De docenten Gerben en Reynier zijn enthousiast over de samenwerking: “Voor Avans is Gate2 een belangrijke omgeving, want hier is het werkveld vertegenwoordigd. Innovatie staat centraal. We bieden studenten de gelegenheid om over disciplines heen te kijken en ook buiten de muren van Avans met het werkveld bezig te zijn met actuele innovatiethema’s waar ondernemerschap en commercie een belangrijke rol bij spelen. En als docenten doen we actief mee. We hebben bij Gate2 met veel partijen te maken. Het is super leerzaam dat onze studenten het hele traject meemaken, van analyse tot eindproduct. Samen leren en ontwikkelen past helemaal bij de koers van Avans om met studenten en docenten in hybride externe leeromgevingen te werken.”

Toekomst

Hoe nu verder? Ricardo: “De volgende stappen zijn tweeledig. Allereerst gaan we de scan verder verfijnen totdat het een tool is waar we elk mkb-bedrijf mee kunnen ondersteunen. Daarnaast gaan we bedrijven die er behoefte aan hebben meehelpen om aan hun gekozen kernonderwerp te werken. Voor Avans is het een continu proces, waardoor ook makkelijk een volgende lichting studenten kan aanhaken.”

Contact

Wil je meer weten over de innovatiescan of wil je met jouw bedrijf meedoen? Neem dan contact op met Ricardo Abdoel, voorzitter Cyber Physical Factory: ricardo.abdoel@gmail.com

 

Op de hoogte blijven?

Nieuws en ontwikkelingen vanuit Gate2 direct in je mailbox? Meldt je hieronder direct aan voor onze nieuwsbrief.


    Lees ook:

    Meer inspiratie?