Internationaal succes voor testkits MATinspired

#NIEUWS

MATinspired – een snelgroeiend bedrijf dat sinds ruim vijf jaar vanuit Gate2 werkt – ontwikkelt en verkoopt testkits waarmee organisaties zelf materiaalonderzoek kunnen doen. Twee jaar geleden spraken we met natuurkundig ingenieur en oprichter Niels Kuijpers. “Het midden- en kleinbedrijf heeft hier vaak geen eigen deskundige voor in dienst”, legde hij toen uit. “Dan is het toch wel heel prettig als je op locatie kunt testen of een lasnaad goed is gezet en of er giftige stoffen in je materiaal zitten.” Inmiddels is het bedrijf flink gegroeid, en levert het inmiddels voornamelijk aan de internationale markt. 

Andere markt, andere focus

Als er iemand gepassioneerd kan praten over het doen van materiaalonderzoek, dan is het Niels Kuijpers wel. Bij alles wat zijn bedrijf doet, zo vertelt hij, staat de bedrijfsfilosofie centraal. En dat is: bedrijven helpen nog veiliger te werken. 

Twee jaar geleden leverde MATinspired nog vooral aan bedrijven op de Nederlandse markt. De schadelijkheid van chroom-6 voor de gezondheid was toen net groot in het nieuws geweest, en het bedrijf biedt onder meer testkits aan om die stof te detecteren. Op dit moment verkoopt Kuijpers veel meer aan internationale klanten: in Europa, maar ook daarbuiten. “De focus in het buitenland ligt meer dan in Nederland bij chroom-6 die ontstaat op metalen machineonderdelen. Wanneer deze onderdelen verhit worden, kan chroom-6 ontstaan.” Het metalen onderdeel koelt af en er komt een wittig, doffig, poederachtig laagje op het oppervlak. “Bedrijven willen voorkomen dat monteurs dit op hun handen of – nog erger – in hun longen krijgen. Door te testen of het inderdaad gaat om chroom-6, kunnen ze passende veiligheidsmaatregelen nemen.” 

LEAN innoveren

Hoe kwamen die buitenlandse partijen bij MATinspired terecht? Niels: “We merken dat er veel van mond tot mond gaat. De ene monteur spreekt een ander bij een bedrijf en hoort over onze testkits.” De  tests van MATinspired zijn snel en gemakkelijk te gebruiken. Je hoeft er niet voor gespecialiseerd te zijn in materiaalkennis, in principe kan iedereen ermee uit de voeten. 

“Doordat de tests zo gebruiksvriendelijk en accuraat zijn, maakt het product reclame voor zichzelf. We zijn bovendien één van de weinige aanbieders van dit soort testkits. Alles bij elkaar is het dus een soort sneeuwbaleffect.”

Om de buitenlandse markt goed van dienst te zijn, is er een hoop veranderd bij MATinspired. Er is nu ook een .com variant van de website, en de pagina’s zijn beschikbaar in Engels, Frans, Spaans en Italiaans. Maar dat is niet het enige. MATinspired ontwikkelde ook een middel, speciaal bedoeld voor het verwijderen van chroom-6 op metalen. Het idee is dat de vloeistof op het besmette oppervlak wordt gespoten. Na een paar minuten vervalt het chroom-6 naar het veel minder schadelijke chroom-3. Dat kan vervolgens simpel worden verwijderd met een doek en water. “We werken volgens de LEAN methode. Dat betekent dat we onszelf, onze manier van werken en onze producten steeds verder proberen te verbeteren”, vertelt Niels. Bevlogen: “Dat is ook wat het ondernemen zo leuk maakt. Edison zei het al: innovatie is 1% inspiratie en 99% transpiratie. Een heel groot gedeelte van wat je doet is een ontdekkingstocht. Sommige dingen lukken niet, maar we maken wél voortgang.” Lachend: “Onze productie is nu veel efficiënter dan voorheen. Als we dat niet hadden gedaan, dan hadden we het met dit team nooit voor elkaar gekregen.”

Medewerkers gezocht

Op dit moment heeft MATinspired vanwege groei vacatures openstaan. Het bedrijf zoekt een laborant en iemand die de marketing en sales op zich kan nemen.  “Een laborant zoeken we voor kwaliteitscontroles, en om samen met de rest van het team de steeds veranderende internationale wet- en regelgeving in de gaten te houden.” Marketing is tot nu toe nog een aandachtsgebied waar weinig tijd voor is. “We zoeken dus echt iemand die dit op kan zetten en zelfstandig kan onderhouden.” 

Achteroverleunen is er voor Niels niet bij. Zoals dat bij een ondernemer hoort, blijft hij op zoek naar nieuwe kansen en mogelijkheden. “De komende jaren gaan we ons arsenaal aan testkits verder uitbreiden. Bijvoorbeeld kits om andere giftige stoffen dan chroom-6 te detecteren en verwijderen. Ook denk ik aan innovatieve producten waarmee mensen bijvoorbeeld de gesteldheid van metaal kunnen testen. Als je met metalen onderdelen werkt, wil je natuurlijk ten allen tijden willen voorkomen dat zo’n onderdeel ineens breekt of afbrokkelt.” Alles om bedrijven te helpen hun werknemers zo veilig mogelijk te laten werken. “Als we daar vanuit MATinspired met onze testkits aan kunnen bijdragen, dan is voor mij een belangrijke missie geslaagd.” 

Op de hoogte blijven?

Nieuws en ontwikkelingen vanuit Gate2 direct in je mailbox? Meldt je hieronder direct aan voor onze nieuwsbrief.


    Lees ook:

    Meer inspiratie?