Technische training op AR-basis

#PROJECT

Training van technici door middel van Augmented Reality (AR).

Met de Hololens 2 bril worden operators ondergedompeld in virtuele werkomgeving die niet van de werkelijkheid is te onderscheiden. Het lijkt niet echt, het is echt en zien operators machines en onderdelen van dichtbij. Via instructies die in het gezichtsveld van de operator worden geprojecteerd worden controles en machine instellingen uitgevoerd. Tevens kan de operator oefenen met complexe taken zonder dat er fysieke machines nodig zijn.

Centraal in het project staat de ontwikkeling van effectieve AR-instructies en interfaces die het leerproces versnellen. De ontwikkelde standaarden, richtlijnen en best practices worden vastgelegd voor een effectiever gebruik van AR bij operator training en onderhoudstaken op afstand.

Centraal versus decentraal support
Met een live videoverbinding geeft een expertteam ondersteuning aan een operator met behulp van AR (via de Hololens) door digitale pijlen, markeringen en annotaties direct op de machine te projecteren. Hierdoor zijn minder experts ter plaatse nodig en kunnen stroringen sneller opgelost worden. Het is dus mogelijk om centraal trainings- en onderhoudsactiviteiten te ontwikkelen en deze decentraal aan te bieden.

Vernieuwing met Innovatieve hulpmiddelen
Met dit project wordt de bruikbaarheid en inzet van AR technologie beter op waarde geschat. Door operators effectief op te leiden en onderhoud op afstand mogelijk te maken, kunnen bedrijven hun processen optimaliseren en sneller reageren op uitval of storingen. VR en AR maakt dit mogelijk maar innovaties van hard- en software en (training) instructies blijven actueel.

Meer over dit project?

Laat je gegevens achter en we vertellen je graag meer over dit project.


  Details

  Projecteigenaar:Jacob Derks/ Ricardo Abdoel

  Organisatie: WCM/ Gate2 CPF

  Periode:september 2022 t/m februari 2023

  Partners:Gate2 CPF, Fontys Hogeschool, VIAAPPIA

  #VIDEO

  Meer inspiratie?