R&D lab Indy Digital ontwikkelt duurzame orthopedische schoenen op basis van 3D printing

#NIEUWS

 Hoe kun je orthopedische werk-, veiligheids- en outdoorschoenen zo maken dat ze super efficiënt worden geproduceerd en tegelijkertijd voldoen aan alle kwaliteits- en duurzaamheidseisen? Marktleider Neskrid startte in april 2022 onder de naam Indy Digital op Gate2 in Rijen een R&D lab voor 3D printing van tools voor deze schoenen. Neskrid combineert volledig geautomatiseerde processen met de modernste productietechnieken en circulaire materialen. Chief Technology Officer Jan Dirksen vertelt hoe het bedrijf er steeds weer in slaagt om met innovaties voorop te lopen.

“Eerst even een stukje geschiedenis”, zo begint Jan zijn verhaal. “Het huidige Neskrid is in 2013 ontstaan uit de samenwerking tussen de familiebedrijven Gerla Products en Schoenenfabriek Neskrid. Gerla Products, opgericht in 1904, is uitgegroeid tot marktleider in productie van schoenklompen en is door de Nederlandse staat erkend als ‘Hofleverancier’. Neskrid is in 1924 gestart en richt zich sinds 1977 op veiligheidsschoenen die voldoen aan de hoogst Europese NEN-veiligheidsnormen.

De Langstraat was tot 40 jaar geleden hét schoenengebied van Europa. Inmiddels is de productie grotendeels verhuisd naar andere landen. Ook Neskrid produceert al een tijd in het buitenland. Jan: “We wilden zoveel mogelijk lokaal blijven doen, maar uiteindelijk houd je dit niet vol. We hebben eerst de productie van klompen en vervolgens van schoenen verplaatst naar Portugal, een echt schoenenland. Schoenen maken is zeer arbeidsintensief en het is steeds moeilijker om vakpersoneel te vinden, zoals voor nieten en stikwerk. Om de kosten zo laag mogelijk te houden hebben we onze productie volledig geautomatiseerd. In onze fabriek in Portugal werken nu 55 mensen in orthopedische productie en 45 mensen in massaproductie van klompen.”

Digitale efficiency, duurzame materialen

Automatiseren van productie is één. Maar Neskrid kijkt veel verder, naar de hele keten. Jan licht toe: “Ook het logistieke proces hebben we geautomatiseerd. Als je een orthopedische schoen bij Neskrid bestelt kun je binnenkort thuis je voet in 3D scannen en visueel je eigen schoenen en steunzolen samenstellen qua vorm, comfort en orthopedische eisen. Wij maken er bij Gate2 een 3D prototype op maat van. Steeds vaker met microfiber en vegan materialen, omdat deze beter geaccepteerd worden dan dierlijke materialen als leder. We sturen de leest digitaal naar onze fabriek in Portugal. Zo schrappen we een flink stuk van de logistieke beweging: een grote slag qua kostenefficiency. Bovendien hoef je geen hout of kunststof meer te vervoeren. Dit scheelt al gauw zo’n 50 tot 70% aan afval, ten opzichte van maar 1% afval van het thermoplastich polyurethaan materiaal van een printzool.”

“Onze hypermoderne 3D-printers in Rijen zijn geïntegreerd met een lopende in Portugal band die volautomatisch produceert, zelfs inclusief nieten en stikken. Voor matrijzenproductie en orthopedische inleg- en steunzolen gebruiken we 100% recyclebaar polypropyleen en materialen van verschillende hardheden. De leest die we 3D printen vermalen we vervolgens in granulaatkorrels. Hiermee printen we weer een nieuwe leest. Dit herhaalt zich steeds en is dus een circulair proces.”

Orthopedische schoenen op maat

“Op dit moment is het nog niet mogelijk om direct op grote schaal eindproducten met 3D-printing te maken. Over tien jaar wel, verwacht ik”, vervolgt Jan enthousiast. “Onze focus ligt nu op het ontwikkelen van hybride tools. Hiermee kunnen we maar liefst 7.000 modellen van 160 merken bedienen. Elk onderdeel van een orthopedische schoen wate we printen heeft een uniek voordeel. Onze schoenen zijn ISO-gecertificeerd als Medisch Hulpmiddel (MDR) en als Persoonlijk Beschermingsmiddel (PBM).
Alle Neskrid veiligheidsschoenen worden getest door C.T.C.P. of PFI. Door onze strenge kwaliteitseisen voldoen ze aan de vastgestelde veiligheids- en kwaliteitseisen. Dit is noodzakelijk, want werkgevers lopen het risico op een schadeclaim als veiligheidsschoenen niet voldoen aan de Europese richtlijnen.”

Inspirerende locatie

Bij Indy Digital en Neskrid op Gate2 werken momenteel 24 mensen. Waarom is in 2022 voor deze plek gekozen? Jan: “Het is een heel inspirerende omgeving. We hebben toegang tot het snelle 5G-netwerk van campusgenoot Ericsson. Ook kunnen we snel schakelen met Gate2-organisaties als de Lijmacademie voor verlijmen van onderdelen, MAT Inspired voor technische materialen en CAMPIONE voor voorspelbaar onderhoud. Voor de toekomst bekijken we of we hier met Avans-, Fontys- of ROC-studenten innovatietrajecten kunnen starten met onder meer de productietestlijn Cyber Physical Factory.”

Tot slot: hoe gaat het nu en wat zijn de plannen? “We leveren aan vijftien landen, voornamelijk in Noordwest-Europa. Want hier zitten orthopedische schoenen in het verzekeringspakket. Zo’n schoen kost immers tussen de € 1.500 en € 2.000. Het Nederlandse Ministerie van Defensie is onze grootste klant en misschien wel de beste referentie voor de kwaliteit die we leveren. We zijn de afgelopen tijd gegroeid met 40%. De uitdaging is om die groei ook qua organisatie bij te houden. Een luxe probleem, zullen we maar zeggen. Onze drive is vooral om steeds opnieuw dé schoen van de toekomst te ontwikkelen. Uiteindelijk willen we met Indy Digital een erkend certificeringsinstituut worden.”

Het devies van Jan: “3D-printen kun je gewoon lucratief vanuit Nederland doen, ook al is de productie in het buitenland.”

En voor de oplettende lezer: inderdaad, Neskrid is het omgekeerde van Dirksen…

Voor meer informatie over Indy Digital en Neskrid kun je contact opnemen via mail info@neskrid.com of telefoon 085-0080081.

Op de hoogte blijven?

Nieuws en ontwikkelingen vanuit Gate2 direct in je mailbox? Meldt je hieronder direct aan voor onze nieuwsbrief.


    Lees ook:

    Meer inspiratie?