Samenwerking Avans en Gate 2:

“Een goede kennismaking met Smart Industry”

Vanuit Gate 2 werken studenten en bedrijven samen aan innovaties en oplossingen voor de toekomst. Het partnership met Avans Hogeschool is daar een mooi voorbeeld van. Olaf Crutzen, coördinator minor Smart Industry en Internet of Things: “De minor is een multidisciplinair onderwijsprogramma. Studenten van verschillende opleidingen werken samen aan opdrachten voor bedrijven. Dan is zo’n locatie als Gate 2 ideaal om elkaar te treffen: precies tussen de opleidingssteden Breda en Tilburg in, én met een groot bedrijven- en kennisnetwerk in Smart Industry.”

De industrie staat voor grote uitdagingen, en kan niet zonder innovatieve oplossingen. Vanuit dat idee is de minor Smart Industry en Internet of Things drie jaar geleden gestart. Om tot slimme oplossingen te komen, moeten studenten vanuit verschillende disciplines met elkaar samenwerken. Met die reden maakt Avans bij de minor gebruik van multidisciplinaire projectgroepen met studenten engineering, informatica en technisch bedrijfskunde En juist de connectie met Gate 2 – de hotspot voor Smart Industry in Midden-Brabant, maakt dat de minor nog beter is ingebed in het toekomstige werkveld van de studenten. 

In juli spraken we Paul Rüpp (bestuursvoorzitter van Avans) over de intensieve samenwerking tussen Gate 2 en zijn hogeschool. Hij zei daarover het volgende: “Gate2 biedt een ecosysteem waarbinnen studenten en lectoren kunnen testen, bouwen, leren, onderzoeken, een compleet productproces kunnen simuleren, data kunnen verzamelen met het oog op voorspelbaar onderhoud. Het is nu nog toekomstmuziek, maar juist doordat we de krachten in dit ecosysteem bundelen – industrie, studenten, lectoraten, start-ups – helpen we deze ontwikkelingen verder. Leerzaam voor onze studenten en docenten, en bovendien een onmisbare voorbereiding op die snel veranderende toekomst.”

Hoe ervaren studenten dit? In dit artikel laten we er graag drie aan het woord. Ze nemen deel aan de minor Smart Industry en Internet of Things. 

Daan Timmers werkt samen met zijn projectgroep aan een Smart Farm. Dat doet hij in opdracht van Rena, een bedrijf in slimme elektronica en LED-verlichting.

“De Smart Farm is bedoeld voor particulieren. Mensen die graag koken met verse producten uit eigen tuin, maar die geen zin, tijd of kennis hebben om een moestuin te onderhouden. Smart Farm is een plantenkas die planten autonoom stimuleert. Dat gebeurt met elektronica en sensoren die onder meer de bodemvochtigheid en de hoeveelheid licht monitoren. Waar nodig, voegt de Farm vocht of licht toe. Via een app houden gebruikers hun plantjes in de gaten. Als kruiden of groenten plukrijp zijn, krijgt de gebruiker een melding. 

Van links naar rechts boven: Rick Wagenmakers, Nick van Kuijk, Daan Timmers
Van links naar rechts onder: Stefan van Tilburg, Tim Welter.

Gate 2 is een inspirerende plek om te werken. Hier staat een complete Festo productielijn, waarmee we meer kunnen leren over machines. Er is veel apparatuur aanwezig die we straks in het bedrijfsleven ook tegen zullen komen. Bij Gate 2 zijn gezamenlijke bijeenkomsten, en als projectgroep kunnen we er aan ons project werken.

Het is tot nu toe enorm leerzaam om met studenten van andere opleidingen aan dit project te werken. Ik studeer zelf Technische Bedrijfskunde. Na mijn studie moet ik ook met andere disciplines om kunnen gaan. Dat leer ik hier wel van. 

Dit project is voor mij succesvol als er straks een product staat dat werkt. Als het eventueel ook op de markt gebracht wordt, zou dat helemaal fantastisch zijn.”

Jannes Kusters doet samen met zijn projectgroep onderzoek naar dashboards voor digitale werkinstructies in de industrie. De studenten voeren deze opdracht uit voor onderzoeksinstituut TNO.

Aan het werk aan de cobot-opstelling TNO (Met Floris van Veldhuijsen, uit Jannes’ team)

“Cobots zijn robots die samen met een operator aan een product werken. Om het assemblageproces te monitoren en continu te verbeteren, zijn dashboards nodig. Eén voor de operator zelf, één voor teamleiders en één voor het hogere management. Aan de hand van kritieke prestatie-indicatoren (kpi’s) leert de operator wat beter kan. Zo wordt hij of zij gemotiveerd en ondersteund om zichzelf steeds te blijven ontwikkelen.  En voor een leidinggevende biedt het belangrijke stuurinformatie. De cobot-opstelling van TNO is nog nergens in gebruik. Dit is dus wel echt state of the art!

Regelmatig bij elkaar komen is voor ons van levensbelang. Als projectgroep, maar ook met andere studenten uit de minor en met docenten. Bij Gate 2 maakten we kennis met onze opdrachtgevers en we presenteerden er onze plannen van aanpak aan elkaar. Voor mij is Gate 2 sowieso een prettige plek, vanwege de verschillende bedrijven en Smart Industry opstellingen die er staan. Binnenkort krijgen we er een workshop rond Cyber Physical Factory – ik kijk ernaar uit.”

Jeske van Huijgevoort werkt met haar projectgroep aan een oplossing van AM-Flow – een bedrijf dat is gespecialiseerd in het automatiseren van het nabewerkingsproces van industrieel 3D-printen

Lego Serious Play bij Gate 2

“Door op deze manier met studenten van andere opleidingen aan een project te werken, krijg ik een goed beeld van hoe het straks na mijn  studie zal gaan. Die ervaring is enorm leerzaam. Al was het in het begin wel erg wennen natuurlijk. Inmiddels werken we volgens scrum. Dat zorgt voor meer overzicht: waar is iedereen mee bezig, en waar gaan we de komende week mee aan de slag?

Bij Gate 2 zijn we nu een aantal keer geweest. We hadden er bijvoorbeeld een sessie met Lego Serious Play. Dat is een manier om creatief en oplossingsgericht denken te stimuleren, en om te ontdekken wie van je teamleden waar goed in is. Over een paar weken gaan we op werkbezoek bij de Cyber Physical Factory op Gate 2. Dat is echt een goede kennismaking met Smart Industry, denk ik. Ik ben erg benieuwd!”

De samenwerking tussen Gate 2 en Avans wordt de komende jaren steeds verder uitgebreid. Zo verbinden we kennis, innovatie, onderwijs en bedrijfsleven op het gebied van Smart Industry aan elkaar. Lees ook het interview met Paul Rüpp, bestuursvoorzitter van Avans, voor meer informatie. En blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen via onze nieuwsbrief.

LAATSTE NIEUWS

08 juni 2023

Cyber Physical Factory testlocatie voor zelflerende machines en besturing op afstand

Op Gate2 in Rijen werken studenten met maar liefst 27 organisaties aan een project met World Class Maintenance (WCM). Projectleider Jacob Derks ver...

LEES DIT BERICHT
26 mei 2023

Gate2: inspirerende hybride externe leeromgeving

voor studenten, docenten en onderzoekers Avans Hogeschool “Een goedgevulde fruitmand voor het testen van prototypen en nieuwe technologieën”. Zo ty...

LEES DIT BERICHT
31 maart 2023

Maart in het teken van onderwijs: kick-offs met Fontys, Avans en Technasium

De maand maart stond bij Gate2 in het teken van samenwerking met het onderwijs, misschien nog wel meer dan normaal. Maar liefst drie interessante p...

LEES DIT BERICHT